Få bukt med naglar som skivar sig

Det är aldrig roligt att ha naglar som skivar sig, men som tur är går det att bli av med problemet. Här kan du läsa mer om vad som kan vara orsaken bakom att naglarna skivar sig och lära dig enkla knep för att få friska naglar – som inte skivas eller går av!

Använd rätt nagel- och hudvårdsprodukter

Det viktigaste du ska tänka på när du vill undvika att få naglar som skivar sig är att använda rätt produkter. Och då gäller det att. både använda nagelolja och en återfuktande handkräm men innan du smörjer in dig ska du tänka på följande:

  • Tvätta händer och naglar noga med en mjuk nagelboste.
  • Peta försiktigt bak nagelbanden med en pusher i metall, eller med en tesked om du inte har en pusher.
  • Fila försiktigt mer en bufferfil på nagelns ovansida och använd en nagelfil för att forma nagelns tipp.

Varför får du naglar som skivar sig?

Att en nagel skivar sig kan bero på flera olika saker, men vanligtvis orsakas problemen av fysisk stress, näringsbrist eller av helt vanligt slitage när du helt enkelt använder händerna mycket. Delade är i sig inget farligt, men kan vara både frustrerande och irriterande, särskilt om nageln skivas så att den ger obehag.

Bra att känna till om naglar och om naglar som skivar sig

Vad är naglar gjorda av?
Dina naglar är gjorda av flera lager av ämnet keratin vilket är samma protein som ditt hår består av. Din nagel skyddar nagelbädden. 

Själva nageln växer sedan från under nagelbandsområdet.

Hur ser friska naglar ut?
Friska naglar är släta och har en jämn färg. Prickar, gulnad och ojämn yta är tre varningstecken på att nageln inte mår bra.

Upptäcker du ändringar i naglarnas utseende bör du kontakta en läkare.

Vad är en skivad nagel?
Kort sagt är skivade naglar när nageln delas, antingen horisontellt eller vertikalt. Sprickorna kan vara mer eller mindre märkbara.

Horisontella går tvärs över nageltippen och vertikala delar nageln i två delar.

Vilka orsaker gör att naglar skivas?
Skivade naglar kan orsakas av flera olika anledningar men allra vanligast är att nageln blivit skör av slitage och dåligt underhåll.

Exempel på orsaker är fukt, slitage, skador och nagelbitande.

händer där naglarna har fransk manikyr