Gelénaglar

Gelé är idag det vanligaste materialet som används vid nagelförlängning och nagelförstärkning. Något som är viktigt att känna till om gelénaglar är att de behöver härdas under antingen en UV- eller LED-lampa för att gelén ska härdas och bli stark. Det översta lagret kommer dock fortfarande vara kladdigt och behöver tas bort med en speciell gelremover som appliceras med hjälp av en särskild pad som inte ”luddar av sig” och fastnar i gelén. 


hand inuti uv-lampa för setting av gel

Hur gör man gelénaglar?

För att bygga gelénaglar behöver naglarna vara rena och nagelbanden bör vara bortklippta vilket ger större yta att bygga gelé på. Antingen görs gelénaglar med hjälp av plasttippar när naglarna ska förlängas eller så kan tipparna skulpteras med hjälp av mall och en bygg-gel. Det går också att göra gelénaglar utan att förlänga dem överhuvudtaget och då läggs gelén direkt på den naturliga nageln. Allt handlar om hur långa naglar du vill ha.

För att nagelgelén ska stelna behövs en UV- eller LED-lampa användas eftersom deras speciella ljus samspelar med gelén och får den att stelna. En annan produkt som är viktig att ha är vad som kallas vipe off-vätska vilket en sorts remover som är skapad för att smidigt ta  bort gelé som inte stelnar under härdningen, det översta lagret som blir en klibbig yta ovanpå den stelnade gelén. 

Är gelénaglar farligt?

Gelénaglar i sig är inte farligt, men det är inte bra att andas in dammet som uppstår vid filning av nageln eller andas in kemikalierna som finns i exempelvis en remover. Likaså är det inte heller bra att ständigt utsätta händerna för gelédammet och det är därför viktigt att alltid ha på sig handskar och munskydd. Det är också viktigt att arbeta i god ventilation och ha en ordentlig nagelfläkt som minimerar dammets spridning i rummet.