Gellack

Gellack kan målas direkt på den naturliga nageln och ovanpå byggelé. Vad som är viktigt att känna till är att du ofta behöver måla flera lager gellack för att få en täckande effekt och att du behöver härda lacket under UV-lampa eller LED-lampa mellan målningarna. Precis som med gelénaglar kommer det översta lagret av ditt gellack fortfarande vara klibbigt efter härdningen under lampa, därför behöver du torka av dem med gelremover för att få bort gelresterna.


Vad är skillnaden mellan gellack och vanligt nagellack?

Den stora skillnaden mellan gellack och vanligt nagellack är att gellack inte torkar på samma sätt som ett vanligt lack. För att gellack ska torka måste du härda naglarna under antingen en UV-lampa eller en LED-lampa och du behöver ha en speciell remover-väska för att kunna få bort det översta klibbiga lagret gellack som inte härdas. 

Hur målar man gellack snyggt?

Knepet bakom att måla gellack snyggt är att göra grundarbetet noggrant. Börja alltid med att rengöra nageln ordentligt, peta ned eller klipp  bort nagelbanden och fila försiktigt med en bufferfil innan du applicerar din primer. Därefter målar du ett tunt lager gellack som du härdar under din lampa. Hur länge lacket ska härda beror på om du har en UV-lampa eller en LED-lampa. Det tar cirka 2 minuter för gellack att härda under en UV-lampa och mellan 30 sekunder till 1 minut under en LED-lampa.

Ett tips är att strunta i att ta bort det översta klibbiga gellagret efter första härdningen och måla på nästa lager direkt. Då blir lacket mer täckande lite fortare och du behöver inte måla lika många lager som du  behöver göra om du tar bort översta lagret mellan alla härdningar under lampan.

Är gellack farligt?

Nej, gellack i sig är inte farligt men du  bör vara försiktig så gellacket inte hamnar någon annanstans än på själva nageln. När lacket härdas under lampan du använder så kan det upplevas som att det bränns då lampans ljus värmer gelén i lacket för att det ska stelna och på nageln känns detta inte speciellt mycket, men om du råkat måla utanför nageln blir känslan desto starkare. Med det sagt: om du känner smärta eller känner ett större obehag vid härdning ska du genast avbryta och ta bort gellacket.